Новости


Краставица, млад кромид, пиперка и домат – сите овие зеленчуци се безбедни за јадење, тврди директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски. 

На денешната прес-конференција директорот Бабовски ги негираше обвинувањата од Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство во ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека при контрола на овие зеленчуци имало зголемено присуство на пестициди.


Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.

 Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.


Во организација на Светска Банка и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопнатсво, денеска во Скопје се одржа настан на кој беше промовиран извештајот „Зелен развој на секторот земјоделство во Република Северна Македонија“ кој ги презентира потенцијалите на македонскиот земјоделски сектор и ги истражува неопходните активности што треба да се преземат за успешен зелен развој.

На настанот присуствуваа претставници на Светска банка, Европската Унија, државните институции, академската фела и други гости.


Погледнето го видеото во кое се објаснети едноставни чекори како да се евидентирате како оператор со храна, за прдажаба од куќен праг и институции кои треба да ги посетите за да аплицирате на јавните повици за грант до 10.000 евра.


На ден 2 ноември 2022 година (среда) со почеток во 10:00 часот во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе се одржи јавна расправа по Нацрт текстот на Законот за Рибарство и аквакултура.
На расправата може да учествуваат сите заинтересирани лица кои можат да дадат придонес во финалната верзија на законот.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици