Соопштенија


Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој донесе одлука за  продолжување на крајниот рок на јавниот повик 01/2023 за доставување на барања за користење на средства од ИПАРД програмата 2014 - 2020.

Продолжувањето доаѓа на барање на заинтересираните странки кои поради објективни потешкотии не се во можност да ги обезбедат соодветните понуди за планираните инвестиции и со тоа навремено да ги достават потребните документи за користење на финансиската поддршка.

Продолжувањето на рокот согласно одлуката е 15 дена со што крајниот рок за јавниот повик 01/2023 е 03.10.2023 година.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска оствари работна средба со новиот австриски амбасадор во Ребулика Северна Македонија, Мартин Памер.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски  оствари прва работна средба со новоименуванаа германска амбасадорка, Петра Дрекслер. 

 


Инфо караванот за презентација на новостите и можностите со новата ИПАРД 3 програма денсека беше во општините Лозово и Чашка. Информатвните презентации ги спроведуваат претставници на секторот ИПАРД при МЗШВ и Платежната Агенција, детално објаснувајќи ги новостите од ИПАРД 3 програмата, како и можностите за инвестиции со првиот јавен повик од ИПАРД 3 за мерките 1 и 7.


Еден од најзначајните сектори, за мене и министерството, е токму секторот лозарство и винарство. Ниту еден лозар нема да биде оставен сам, потенцира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски гостувајќи вечерва во Тема на денот на Сител телевизија.

„Она што можам да го најавам е дека 200 милиони денари ставаме на располагање за поддршка на лозарите за произведено винско, но и за прв пат, со поддршка и за прозиведено трпезно грозје и тоа по најмалку 12.000 денари по хектар. Ова е мерката што како предлог ја доставив до подсекторската група за вино и грозје“, истакна министерот Николовски.  Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици