Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска во атарот на лозјата во Лепово, општина Кавадарци заедно со претставниците на дипломатската заедница во Северна Македонија, учествуваше на традиционалниот настан „Дипломатски гроздобер“.

Пресекувајќи ги првите гроздови, министерот Николовски го означи почетокот на годинешната берба на грозје, одгледано од вредните раце на нашите лозари, под топлото македонско сонце.


Како дел од денешната винска агенда министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно  со амбасадорката на САД, Анџела Агелер и директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски ја посетија и винаријата Венец во Неготино.

Секторот винарство е еден од поголемите сектори корисници на средства од досегашната ИПАРД 2 програма. Токму винаријата "Венец" е една од винариите корисници на средства од ИПАРД програмата, која има набавено нова опрема, модернизирајќи го своето производството. 


Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно  со амбасадорката на САД, Анџела Агелер и директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски ја посетија малата семејна винарија Арабеска во село Сопот, општина Кавадарци.

Винаријата Арабеска е успешна мала семејна винарија во сопственост на семејството Стојчеви и добитник на грант поддршката за мали семејни винарии до 10.000 евра за набавка на опрема за производство. Преку овој грант малата семејна винарија Арабеска има набавено ладилник за ладење на виното, осум INOX резервоари од 600 литри, машина за полнење и преса, а дел од средствата ги има искористено за ангажирање на стручно лице енолог.


Денеска во општина Крива Паланка, токму на денот кога се прославува патронот на градот и заштитник Свети Јоаким Осоговски, се одржа манифестацијата „Фестивал на храната“. Манифестација поддржана од стана министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, преку Програмата за рурален развој како една од националните манифестации низ државава, за промоција на македонската храна и пијалоци произведени од малите производители на храна.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците производители на млеко дека денеска, Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата на директните плаќања за произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици