Соопштенија


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски присуствуваше и ја отвори манифестацијата  Форест Фест Берово. На насатнот присуствуваа и градоначалникот на Берово, Ѕвонко Пекевески, градоначалникот на Пехчево, Алексанадар Китановски, директорот на ЈУ Национален парк Маврово, Самир Ајдини, претставници од секторот шумарство и национални паркови, претседателот на Националното здружение на сопственици на приватни шуми, Војо Соколов, сопственици на приватни шуми и експерти-предавачи од Словенија, Хрватска и Бугарија, како земји членки на Европската Унија.

Форест Фест е манифестација, која прераснува во традиционална. Министерството   за   земјоделство,   шумарство   и водостопанство и овој пат го поддржа овој настан, како една од 67-те локални манифестации кои се финансирани од Програмата за рурален развој.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска оствари средба со практикантие, млади успешни стуеднти, кои се ангажирани во рамки на министерството.

На денешната средба министерот Николовски заедно со практикантите разговоараше за досегашното искуство кое го стекнале преку овој процес и придиобивките од директниот контакт со мерките, програмите и политиките од министерството.

Мојата лична заложба е да ги задржиме младите дома, и да обезбедиме достојни услови за нивен напредок, работа и градење на кариера. Досегашното искуството покажа дека токму практикантите дадоа најголем придонес во креирањето на новите мерки, што од оваа година за прв пат се воведуваат како поддршка на земјоделците“ истакна на средбата министерот Николовски.


Во тек  е јавниот повик за Мерката 112 „Помош на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност“ позната како мерка  „Млад земјоделец“ од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Мерката овозможува финансиска поддршка во форма на грант до 600.000,00 денари од прифатливите трошоци по поединечен корисник. Новина од оваа година, која ја воведуваме за прв пат е авансна исплата на средствата во вредност од 40 % веднаш по потпишување на договорот. Повикот е отворен сега, за до крајот на годината да се обработат сите апликации од страна на Платежната агенција, со цел сите млади земјоделци кои ќе ги исполнат условите, да добијат грант.


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски во просториите на министерството одржа средба со млади земјоделци, од сите региони во државава и од сите сектори.

На средбата беа презентирани резултатите од досегашните политики за поддршка на младите во секторот како и за новите можности кои им ги нудиме преку нашите мерки и програми како и ИПАРД програмата.

Министерот презентираше факти и бројки кои потврдуваат дека сме вистински насочени кон креирање на услови кои реално ги поддржуваат младите.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска оствари средба и посака добредојде на новиот амбасадор на Република Словенија, Грегор Прескер.

Словенија е наш безрезервен, искрен поддржувач на патот кон ЕУ, ја продлабочуваме и продолжуваме соработката со Словенија во областа на земјоделството.

Токму од Словенија црпиме искуства за поддршка на младите земјоделци, развојот на задругите, и спроведување на зелената агенда. Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици