Соопштенија


Денеска пред крајот на оваа година, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски, ги доделија првите 13 договори од последниот јавен повик од ИПАРД 2 програмата.

Последниот јавен повик, беше отворен само за мерката 3 “Инвестиции во основни средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“, објавен на 04.08.2023 година, а отворен за аплицирање до 03.10.2023 година. На јавниот повик прифатливи беа инвестиции само во набавка на опрема вклучително и фотонапонски панели. Инвестиции во градби не беа прифатливи од причина што имплементацијата на ИПАРД 2 програмата завршува на 31.12.2024 а реализацијата на инвестициите е предвидена до 31.05.2024.


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, одржа новогодишен брифинг со новинарите, на кој беа споделени резултатите од работата на Министерството за 2023 година.  

Оваа година беше посветена на малите производители, постигнавме бројки од над 2500 регистрирани мали оператори со храна и пијалоци.

Доделивме над 450 договори за грант од 10.000 и 5000 евра, успешно реализирајќи ги програмите за поддршка во набавка на опрема за малите производители на храна, малите винарии, малите дестилерии и мерката бизнис план во земјоделството.

Она што посебно не радува и што ја обележа оваа 2023 година е довербата која ја добивме од земјоделците. На сите јавни повици и за сите мерки, интересот беше огромен. Најголемиот број на апликации беа од млади земјоделци и жени земјоделки. Токму тоа беше нашата цел, но мораме да потенцираме дека овој успех го постигнавме заедно, ние како институција заедно со земјоделците.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува сите земјоделци дека во тек е аплицирањето за дополнителните директни плаќања од програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година.

Напоменуваме дека крајниот рок за поднесување на барањата е до 30 декември 2023 година.  


На денешната прес-конфернција на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, беше презентирана целокупната поддршка која министерството ја дава за производителите на тутун. Во ек на откупот на тутун, ние повторно интервениравме само со цел да го заштитиме производството.

Тутунот е една од најстарите македонски земјоделски култури, стратешки важна за државата со извоз од над 120 милиони евра, култура што е најзначајна дури и пред виното. Токму затоа како Влада и министерство водиме грижа за тутунопроизводителите, грижа за секој еден земјоделец.

 

Како и секоја година, така и оваа, навремено уште пред почетокот на откупот ги започнавме разговорите меѓу откупувачите и производителите за годинешниот откуп на тутунот. Ние традиционално сме партнер и на производителите и на откупувачите на тутун, но секогаш сме на страната на земјоделецот барајќи фер почитување на земјоелската мака.


Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски присуствуваше на потпишувањето на договорот за избор на консултантска компанија за отпочнување постапка за изградба на откупно-дистрибутивни центри во Струмица и Ресен, каде имаше обраќање.
Новите откупно-дистрибутивни центри во Струмица и Ресен ќе бидат клучни во обезбедувањето на стандардизирано производство, сортирање, пакување, складирање и подготовка за преработка на земјоделските производи.
„Со денешното потпишување на договорот, се преземаат подготвителни активности за реализација на два откупно-дистрибутивни центри во нашите најголеми производствени региони, Струмица и Ресен, кои заедно со новата логистичко-дистрибутивна платформа во Скопје ќе создадат услови за воспоставување на национален систем за дистрибуција на храна“, истакна премиерот Димитар Ковачевски, во своето обраќање на настанот, заблагодарувајќи се на поддршката на Светска банка во износ од 46 милиони евра.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици