Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска заедно со министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова, деканот на факултетот за шумарски науки пејзажна архитектура и екоинжирнг Ханес Ем Кирил Сотировски, директорот на ЈП Национални шуми Валентин Груевски и претставници на општествено одговорни комапнии и граѓански организации, денеска го најавија започнувањето на годинешната голема акција за пошумување.


Пријавувањето на заинтересираните кандидати за полагање на испит заради добивање на лиценца за процена на необработен тутун ЗАВРШУВА ЗАКЛУЧНО СО 20 ноември 2023 година.

Испитот се полага пред комисија што ја формира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Обуката и полагањето на испитот за добивање на лиценца за процена на необработен тутун ќе се оддржи во период од 04 декември до 08 декември 2023 година во зависност од пријавените кандидати во Научен Институт за тутун-Прилеп во 11 часот.


Како предлог на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата уште во месец септември на владина седница ја донесе Националната стратегија за лозарство и винарство 2023-2033 и истата е веќе објавена и во Службен Весник.

Главна стратешка цел на десетгодишна стартегија за развој на винарството и лозарството е зајакнување на конкуретноста на македонската винска индустрија во делот на лозарството и винарството, со цел искористување на целосниот потенцијал на индустријата, да стане препознатлив вински бренд на регионалните и интернационалните пазари, преку фокусирање на локални сорти и поднебјата за истакнување на нивните најдобри карактеристики.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финасиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски денеска беа во посета на успешни ИПАРД корисници во Свети Николе и Штип. 

ИПАРД е наша успешна приказна на која сите треба да сме горди. Како земја лидер во регионот ИПАРД 2 програмата ја заокружуваме со 100% реализација и нула евра поврат на средствата. Досега преку ИПАРД 2 програмата склучени се 2369 договори, што е 98% реализација на програмата. Неодамна заврши и последниот јавен повик за мерката 3 од ИПАРД 2 програмата на кој имаме 58 барање во вредност од 8,8 милиони евра, со што вкупната реализација на програмата достигнува 100%. 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во целост ги отфрла и демантира изнесените невистини и лаги од страна на ЛЕВИЦА поврзани со предложените измени на Законот за земјоделското земјиште.

Спротивно на лагите од ЛЕВИЦА, со измените кои министерството ги предлага целосно се заштитува земјоделското земјиште од 1 и 2 класа, од можна пренамена на земјиштето за изградба на фотоволтаици.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици