Соопштенија


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува сите земјоделци дека во тек е аплицирањето за дополнителните директни плаќања од програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година.

Напоменуваме дека крајниот рок за поднесување на барањата е до 25 декември 2023 година.  

Како корисници на подмерката 1.7 се јавуваат земјоделски стопанства, кои имаат засадено површини со градинарски култури, и се корисници на подмерката 1.4 Директни плаќања по обработлива земјоделска површина за градинарско производство и цвеќе на отворено и во пластеници.

Оствареното производство да им е предадено во преработувачки капацитет за зеленчук, директно, или преку еден регистриран откупувач, во период од 26 декември 2022 година, до 25 декември 2023 година, вклучително и произведените градинарски култури, за потребите на сопствениот преработувачки капацитет, запишани во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ве известува дека на 12 декември 2023  година е донесен новиот Закон за дивечот и ловството и истиот стапува во сила на 20 декември 2023 година.

Согласно член 65 став (1) од Законот за дивечот и ловството (,,Службен весник на Република Северна Македонија” бр.263/2023), кандидатите кои имаат поднесено барање за полагање на ловечки испит и кандидатите кои ќе поднесуваат барање за полагање на ловечки испит се должни да достават и потврда за спроведена обука за полагање на ловечки испит издадена од Ловечката федерација на Македонија.


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања,координација на економските ресори и инвестиции заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска во Гевгелија извршија увид на завршите активости од изградбата на најзначајниот и најголем водоснабдителен проект браната Конско. 


Македонскиот традиционален ајваркако една од најдобритезакуски во светот за 2023 година се најде на првото место наTasteAtlas Awards.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува сите земјоделци дека во тек е аплицирањето за дополнителните директни плаќања од програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година.

Напоменуваме дека крајниот рок за поднесување на барањата е до 25 декември 2023 година.  

Како корисници кај мерката 1.3 се јавуват земјоделски стопанства корисници на подмерката 1.1 „Директни плаќања по обработлива земјоделска површина за сите поледелски култури, лековити, ароматични и зачински растенија, освен за тутун”, кои имаат засеани и ожнеани површини со пченица, јачмен, сончоглед, маслодајна репка и афион и оствареното производство го имаат продадено во преработувачки капацитети, вклучително и за потребите на сопствениот преработувачки капацитет, запишани во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици