Соопштенија


Собранието на Република Северна Македонија на денешната седница усвои два важни закони, целсоно усогласени со европското законодавство, Законот за советодавни услуги во земјоделството и руралниот развој и  Законот за и Законот за дивечот и ловството.

Законот за советодавни услуги во земјоделството и руралниот развој има за цел да создаде ефективен и структуриран систем за обезбедување на квалитетни совети и информации на нашите земјоделци.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги потсетува земјоделците, производители на пченица и јачмен дека до 15 декември 2023 година е крајниот рок за поднесување на барањата за финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година.

Финансиската поддршка можат да ја искористат производителите на пченица и јачмен, кои производството од реколтата 2023 година, го имаат складирано кај регистриран складиштар.

Како прифатливи количини се максимум складирани 5.000 тони по земјоделско стопанство, одделно за пченица и за јачмен, а максимум прифатлива количина 5 тони по хектар пријавена површина со соодветната култура. Висината на поддршката изнесува 100% од трошоците за складирање и чување, со максимум прифатлива цена на услугата од 120 денари по тон за еден месец.


Во организација на здружението "Вина од Македонија" заедно со Concours Mondial de Bruxelles, со поддршка на  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство како покровител на овој настан заедно со ГИЗ Германската Соработка, минатата недела во Велес се одржа  вински натпревар за Вранец „Vranec Selection by CMB“.

Ова традиционална манифестација, која на едно место ги собира најдобрите регонални балкански вина од сортата Вранец, оценеувани од 20-тина еминентни вински судии, критичари и новинари од целиот свет, кои имаа задача да ги оценат изложените вина и да ги изберат најдобрите Вранец вина за 2023 година.


Денеска во Неготино, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, свечено ги додели договорите за поддршка на малите семејни винарии. Доделени беа 87 договори во вкупна вредност од 51 милион денари, како неповратен грант (до 600.000 денари по корисник).

Оваа година, Министерството креираше повеќе нови прогами за поддршка на земјоделците и ја продолжи програмата за поддршка на малите семејни винарии, која за прв пат беше нaдоградена со поддршка и за малите дестилерии. 


Министерот Љупчо Николовски денеска ги потпиша 86 договори за грант поддршка на малите семејни винарии, од вториот јавен повик.Поддршката која ја давме на малите семејни винарии е грант до 10.000 евра за набавка на опрема за производство и ангажирање на стручно лице енолог.Бележиме 173 регистрирани мали семејни винарии. Од 2020 до 2022 година се регистрирани 83 семејни винарии, а само за една гпдона, во 2023 регистрирани се 95 мали семејни винарии.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици