Соопштенија


Денеска, во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа настан со кој официјално беше одбележан  почетокот на  нов ИПА проект „Поддршка на реформите во шумарството во Република Северна Македонија“  

Проектот има временска рамка за имплементација од две години, заклучно со март 2025 година и е со вкупна вредност од 1.260.000 милиони евра. На настанот присуствуваше и шефот на делегацијата на Европската Унија, неговата екселенција амбасадорот Дејвид Гир, министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова, деканот на Факултет за шумарски науки, пејзажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“, Кирил Сотировски, претствници на конзорциумот Партицип Картеко  кои се имплементатори на проектот, како и директори на институции и претставници на секторот шумарство.


Во продолжение интегрален текст од денешната изјава за медимуи на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, по повод објавувањето на првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.


Во организација на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопнатсво, денеска во Скопје се одржа настан со кој официјално беше означен почетокот на ИПАРД 3 програмата. На настанот присуствуваа вицепремиерот задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ, министрите Каја Шукова, Благој Бочварски и Ристо Пенов, како и многу градоначалници, претставници на социо-економски партнери, ЛАГ-ови, претствници на Планските региони, здруженија и земјоделци. Свое обраќање имаше вицепремиерот Маричиќ, министерот Николовски и директорот на Платежната Агенција Никица Бачовски.

„ИПАРД е нашата успешна приказна, ние сме лидери во регионот. Една мала земја како нашата, успеа да се избори за лидерско место во конкуренција со двојно поголеми држави и држави кои се членки на ЕУ. Доказ е тоа што ние имаме број на инвестиции колку Србија, Црна Гора и Албанија заедно! Ние сме лидери по три основи. Имаме најголема искористеност од 98% на средствата од ИПАРД 2 програмата со склучени 2369 договори, нула евра поврат на средства за целиот ИПАРД 2 период и први во регионот ние започнуваме со ИПАРД 3 програмата. Успех кој се мери во милиони евра инвестирани дома! Успех преточен во инвестиции по европски стандарди за модернизација на земјоделството и зголемен рурален развој“ изјави министерот Николовски.


Во продолжение интегрален текст од денешната изјава на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски:

„Рекордни 26 милиони евра субвенции за произведен и предаден тутун од реколтата 2022 година денеска се исплатени на сметките до 15.753 производители на тутун. За нас зборот е збор. Ветивме дека во месец април ќе биде реализирана исплатата и еве денес тутунарите своите заслужени средства може да ги очекуваат на своите сметки. Ова е историска и рекордна исплата! Висината на директните плаќања изнесуваат 80 денари по килограм за прва класа произведен и предаден тутун , 70 денари за втора класа и 60 денари за трета класа произведен и предаден тутун од реколта 2022 година. Минатата година испишавме историја и по цена и по количина и по период на откуп. За прв пат тутунот достигна рекордна откупна цена од 290 денари по килограм, што е зголемување за 44% во споредба со реколтата од 2021 година.

Сведоци сме сите дека како никогаш до сега имавме година во која откупот помина без ниту еден проблем, а целокупното производство од реколтата 2022 беше откупено два месеци порано пред истекот на законскиот рок. Имавме година со добар квалитет на тутунот што допринесе дури 80% од тутунот да биде откупен во прва класа, што претставува уште еден историски успех за производителите на тутун. Вкупната вредност на откупениот тутун во 2022 година достигна 6 милијарди денари и во целост е исплатен од страна на откупните претпријатија.


Со поддршка од нашите партнери Европската Унија и ФАО, денеска официјално го означивме почетокот на подготовка на новата Национална стратегија за консолидација на земјиште 2022-2030 година.

Покрај лидерското место кое го имаме во регионот со успешноста на ИПАРД, ние сме лидери во регионот и во успешноста на реализирана консолидација на земјоделско земјиште. Претходниот проект Маинланд заврши со 99% реализација и консолидирани земјишни парцели во 9 подрачја:  Конче, Егри, Логоварди, Оптичари, Трн, Дабјани, Кожле, Соколарци и Спанчево.

„Новата стратегија ја одразува нашата определба да продолжиме да ја намалуваме  расцепканоста на земјоделското земјиште и малата површина на земјоделските стопанства. Ние сме посебно горди што претходната Национална Стратегија за консолидација за 2012-2020 година беше успешно спроведена, отворајќи го патот за уште поефективни и одржливи напори за консолидација на земјиштето во иднина. Имплементацијата на оваа стратегија резултираше со значителни достигнувања, успешно спроведовме на терен проекти за консолидација на земјиштето, со опипливи и видливи подобрувања за земјоделците. Доволно е да го посетите Егри и на терен да ја видите разликата како денес изгледа ова подрачје“ изјави министерот Николовски.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици