Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска ги додели 133 договори, со вкупна вредност од над 1.2 милиони евра, поддршка во набавка на опрема за производство на малите производители на храна од неживотинско потекло.

Преку овие договори се поддржува развојот и модернизацијата на најразлични традиционални производства. Опрема за производство на маџун, разни слатка и мармалад, ладно цедено масло од сончоглед, производство на јаболков оцет, путер од бадем, ајвар, сокови од калинка, јаболка, рибизла, потоа набавка на соларни сушари и машини за пакување и млин за производство на брашно, се само дел од инвестициите за кои се дава поддршка.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги инфомира земјоделците, производители на пченица и јачмен дека во тек е аплицирањето за финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година.

Финансиската поддршка за мерката - Финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година, можат да ја искористат производителите на пченица и јачмен, кои производството од реколтата 2023 година го имаат складирано кај регистриран складиштар.

Земјоделците барањата треба да ги поднесуваат директно во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, на рачно пополнер образец.

Барање до Агенцијата поднесува земјоделско стопанство, кое претходно има поднесено барање за директни плаќања за засеана површина со пченица или јачмен. Крајниот рок за поднесување на брањето за финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно рпоизводство од род 2023 година е до 15 декември 2023 година.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информираат  земјоделците производители на поледелски култури (пченица, јачмен, сончоглед, маслодајна репка и афион), градинарски култури, овошје и грозје, дека во тек е поднесувањето на барања за дополнителни директни плаќања од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2023 година, за следните подмерки:

  • „Мерка 1.3 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.1. за остварено производство на пченица, јачмен, сончоглед, маслодајна репка и афион“,
  • „Мерка 1.5 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.4. за остварено производство од домат, пиперка, краставица, корнишон, зелка, грав и компир на отворено и во пластеници“,
  • „Мерка 1.7 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.4. за градинарски култури предадени во преработувачки капацитети“,
  • „Мерка 1.9 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.8. за остварено производство на овошје“,
  • „Мерка 1.10 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.8. за овошје предадено во преработувачки капацитети“,
  • „Мерка 1.13 Дополнителни директни плаќања од подмерка 1.12. за остварено производство на грозје“ и
  • „Мерка 2.20 Директни плаќања за лабораториска анализа на физички и хемиски својства на мед“


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со министерката за животна средина, Каја Шукова, претставници на ЈП Национални шуми, здружението Мен енд Маунтен и општествено одговорните компании денес на локацијата во близина на езерото Младост во Велес, ја продолжија големата акција за пошумување АЈДЕ ДА ПОШУМУВАМЕ ЗАЕДНО.

Годинешната голема акција за пошумување АЈДЕ ДА ПОШУМУВАМЕ ЗАЕДНО има за цел пошумување на над 400 хектари со 1.200.000 садници, во 19 региони, на 36 локации низ државата. На денешната акција во Велес започна пошумувањето на локацијата во близина на езерото Младост, на површина од 23 хектари, со садници на багрем, јавор и јасен.


Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски ги потпиша 133 договори за поддршка во набавка на опрема на  малите производители на храна од неживотинско потекло. Со оваа мерка за финансирање на производителите на храната од неживотинско потекло  од Програмата за финансирање на земјоделски производители на храна за 2023 година се дава финансиската поддршка  до 10.000 евра за  трошоците за набавка на опрема за производство на храна и трошоците за ангажирање на стручно лице (технолог за производство на храна).Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици