Соопштенија


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство започна подготовки за изработка на годишната Програма за финансиска поддршка на руралниот развој за 2024 година.

Процесот на програмирање е транспарентен и инклузивен.
За таа цел, ги повикуваме сите чинители во секторот, здруженијата, економските и социјални партнери на Министерството да земат активно учество преку поднесување на предлози и иницијативи за нови мерки или за подобрување на постоечките мерки во рамки на Програмата.
Сите заинтересирани страни можат да го превземат и пополнат фомуларот и истиот да го испратат на официјалната e-mail адреса на МЗШВ info@mzsv.gov.mk или во печатена форма до архивата на Министерството на адресата ул. Аминта Трети 2, 1000 Скопје, со назнака "До: Сектор за рурален развој".


Денеска во Брисел завршува тридневниот билатерален скрининг за Поглавје 11: Земјоделство и рурален развој, дел од Кластер 5 - Ресурси, земјоделство и кохезија.
Во текот на овие денови, македонската делегација пред експертите на Европската комисија реализираше над 40 презентации, во врска со постојната законска рамка во областа на земјоделството и руралниот развој, интервенциите на земјоделскиот пазар, системите за контрола на квалитетот на земјоделските производи, трговските механизми, спроведување на анти-кризните мерки како и многу други аспекти кои го регулираат пласманот на земјоделските производи во нашата земја.


Инвестиции и изградба на фарми, објекти за преработка, подигнување на долгогодишни насади, набавка на специјализирани возила и изградба на современа инфраструктура во руралните подрачја се само дел од инвестициите кој како можности ги нуди ИПАРД 3 програмата за развој на македонското земјоделство.

Општините имаат важна улога во реализирањето на ИПАРД програмата. Токму затоа апелирамe на поголема ангажираност и вклученост од страна на општините, преку навремено издавање на градежни дозволи и подготовка на урбанистичките документи кои им се потребни на апликантите за користење на поддршка од ИПАРД програмата.


Денеска во Брисел започна билатералниот скриниг за Поглавје 11, „Земјоделство и рурален развој“, дел од Кластерот 5, „Ресурси, земјоделство и кохезија“. Поглавјето 11 опфаќа поголем број на обврзувачки правила неопходни за функционирање на заедничката земјоделска политика. Пред експертите на Европската Комисија од Генералниот директорат за земјоделство и рурален развој како и Дирекцијата за добрососедство и проширување, министерот Николовски го презентираше напредокот во преговарачкиот процес, нагласувајќи ја благодарноста до Европската Комисија за зглемената ИПАРД поддршка преку која се помага развојот на македонското зејоделство и руралниот развој.

 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува сточарите дека Агенцијата за финасиска поддршка во земјоделството и руралниот развој – АФПЗРР го распиша јавниот повик за мерката 121.1 поддршка за набавка на педигриран добиток.

Поддршката од оваа мерка се однесува за набавка на високостелни педигрирани јуници за млеко, месо и комбинирани млеко-месо и месо-млеко, со исклучок на расата Буша, потоа набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла овци и набавка на педигрирани машки и женски приплодни грла кози.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици