Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно  со амбасадорката на САД, Анџела Агелер, денеска заедно со претседателката на Националната Федерација на Фармери, Васка Мојсовска беа во  посета на успешната земјоделка Јасмин од „Матка фарма“ во село Горна Матка Скопје и Зорица Димовска, жена земјоделка од село Ржаничино, општина Петровец, две успени жени земјоделки со успешни земјоделски приказни.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека е распишан јавен оглас за давање во закуп на државно земјоделско земјиште за површини над 3 хекатри по пат на електронско јавно надавање.

Вкупната земјоделска површина која со овој јавен оглас се става на располагање изнесува 1.176 хектари државно земјоделско земјиште, распределено во следниве региони низ државата: Берово, Валандово, Виница, Гевгелија, Дебар, Кавадарци, Кисела Вода, Куманово, Кочани, Неготино, Гази Баба, Свети Николе и Струмица.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Никоовски денеска го потпиша  договорот со кој се започнува процесот за изградба на првата логистичко-дистрибутивна платформа во Република Северна Македонија.

Оваа логистичко-дистрибутивна платформа, како стратешка инвестиција, предвидено е да се простира на околу 30.000 метри квадратни и да процесира околу 46.000 тони овошје и зеленчук. Таа ќе овозможи организирање и унапредување во снабдувањето со безбедни и свежи прехранбени производи, ќе овозможи поедноставен пристап до пазарот за локална свежа храна и ќе обезбеди логистички и други услуги за земјоделско-прехранбениот сектор, за домашниот и меѓународниот пазар. 

„Изградбата на логистичко-дистрибутивна платформа дава поголема сигурност и на едно место ги поврзува сите земјоделци, нудејќи им преку оваа логистичка платформа можност за пласман на нови пазари за нашите домашни земјоделски производи. Најпрво логистичко-дистрибутивна платформа на потрошувачите ќе им понуди висококвалитетни и безбедни производи, односно уште повеќе ќе ја подобри и зајакне безбедноста на храната и хигиенските услови. Понатаму социо-економскиот развој е уште една цел на логистичко-дистрибутивна платформа, преку отвореање на нови работни места, поголем и подобро организиран извоз на македонските земјоделски производи и поголеми стандарди за производите. Намалувањето на влијанијата врз животната средина и формализирањето на пазарите е уште една поставена цел со изградбата на овој значаен капитален проект“ истакна министерот Николовски. 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство започна подготовки за изработка на годишната Програма за финансиска поддршка на руралниот развој за 2024 година.

Процесот на програмирање е транспарентен и инклузивен.
За таа цел, ги повикуваме сите чинители во секторот, здруженијата, економските и социјални партнери на Министерството да земат активно учество преку поднесување на предлози и иницијативи за нови мерки или за подобрување на постоечките мерки во рамки на Програмата.
Сите заинтересирани страни можат да го превземат и пополнат фомуларот и истиот да го испратат на официјалната e-mail адреса на МЗШВ info@mzsv.gov.mk или во печатена форма до архивата на Министерството на адресата ул. Аминта Трети 2, 1000 Скопје, со назнака "До: Сектор за рурален развој".


Денеска во Брисел завршува тридневниот билатерален скрининг за Поглавје 11: Земјоделство и рурален развој, дел од Кластер 5 - Ресурси, земјоделство и кохезија.
Во текот на овие денови, македонската делегација пред експертите на Европската комисија реализираше над 40 презентации, во врска со постојната законска рамка во областа на земјоделството и руралниот развој, интервенциите на земјоделскиот пазар, системите за контрола на квалитетот на земјоделските производи, трговските механизми, спроведување на анти-кризните мерки како и многу други аспекти кои го регулираат пласманот на земјоделските производи во нашата земја.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици