Соопштенија


Денеска во Скопје во организација на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) се одржа првата министерска конференција за шумарство – „Најдобри практики и иксуства во обновувањето на шумите“. Министерот Љупчо Николовски беше домаќин на министерската конференција, на која учество земаа министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора, Владимир Јоковиќ, министерка за земјоделство и рурален развој на Албанија, Анила Денај, министерот за земјоделство, шумарство и рурален развој на Косово, Фатон Пеци и заменик министерот за земјоделство и храна на Бугарија, Мирослав Маринов.


Во рамки на првата министерска конференција за шумарство – „Најдобри практики и иксуства во обновувањето на шумите“, министерот Николвоски заедно со своите колеги министрите за земјоделство на Црна Гора, Албанија, Косово и Бугарија споделија искуства и разговараа за зајакнување на соработката и националниот камацитет на земјите од регионот во делот на шумарството.

Основната цел на оваа конференција, беше токму во таа насока, да заеднички ја зајакнеме улогата на шумарскиот сектор, зајакнувајќи го неговиот придонес во националната економија преку подобрен мониторинг и планска обнова на шумите, како и зајакнување на руралниот развој промовирајќи ги природните шумски убавини до секој еден човек.Во рамки на првата министерска конференција за шумарство – „Најдобри практики и иксуства во обновувањето на шумите“, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски беше домаќин на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора, Владимир Јоковиќ, министерка за земјоделство и рурален развој на Албанија, Анила Денај, министерот за земјоделство, шумарство и рурален развој на Косово, Фатон Пеци и заменик министерот за земјоделство и храна на Бугарија, Мирослав Маринов. Министрите на министрската тркалезна маса разговараа за обновувањето на шумите и пошумувањето како стратегии за справување со предизвиците од климатските промени во нашиот регион.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска е домаќин на првата министерска конференција за шумарство – „Најдобри практики и иксуства во обновувањето на шумите“, а на која учествуваат министрите за земјоделство на Црна Гора, Албанија, Косово и Бугарија, бројни експерти и професори во областа на шумарството од земјава и регионот.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Црна Гора, г-дин Владимир Јоковиќ, денеска присуствуваа на манифестацијата „Светскиот ден на Вранецот“, која традиционално по петти пат се организира од страна на здружението „Вина од Македонија“.

Станува збор за значаен вински настан, каде на едно место се обединуваат домашните и регионални производители на вино, вински есперти и љубители на виното кој можат да разменат нови искуства за сортата вранец.

Оваа година на манифестацијата „Светскиот ден на Вранецот“ учество земаа повеќе винарии до Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија и Косово, претставувајќи се со повеќе од 50 вина вранец.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици