Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска во Валандово одржа средба со производителите на зимска зелка на отворено. На средбата, министерот Николовски ги информираше производителите дека се подготвува нова интервентна мерка со која Министерството преку Интервентната програма ќе им излезе во пресрет на производителите на зимска зелка на отворено. Беше презентиран предлог за мерката, кои услови треба да бидат исполнети, начинот на аплицирање а се разговараше и за одредување на најоптималните рокови за поднесување на барања, со цел никој да не биде оштетен.

Станува збор за производство на расадена зимска зелка на површина од околу 500 хектари, од валанадовско-гевгелискиот регион. Министерството предложи производителите на зимска зелка да добијат финансиска поддршка за остварено производство, за која цел  од буџетот на Интервентната програма ќе се издвојат 500.000 евра, сума со која се опфатени сите производители, со што уште еднаш докажуваме дека се грижиме за секој еден земјоделец.


По успешната имплементација на првата фаза од процесот за надградба напостојниот ветеринарен информациски системво согласност со стандардите на Европската унија, Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) и Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) денеска ја започнаа втората фаза од процесот, преку нов ФАО проект. Целта на новиот проект е трансфер на нов ветеринарен и нформациски софтвер, опремен со нови модули и функционалности, во употреба на АХВ.


Денеска на сметките на 1.035 оризопроизводители, исплатена е сума од скоро 32 милиони денари. Оваа исплата се однесува на интервентната мерка за дополнителни 3 денари за оризова арпа, предадена во преработувачки капацитети во периодот од 26. декември 2021 до 30. јуни 2022 година. 

„Ова е втора исплата за оризопроизводителите преку интервентна мерка, еднаш во декември 2021 кога од Ковид програмата беа исплатени 61. милиони денари  и втор пат со денешнава исплата од 32  милиони денари, што значи дека вкупно за овие две години ние сме исплатиле дополнителни, интервентни 93 милиони денари за поддршка на производителиете на ориз. Ова се сериозни суми кои јасно кажуваат дека сме покажале вистинска грижа за да го одржиме и да го заштитиме домашното производство на ориз. Да не заборавиме дека оваа Влада направи многу за оризопроизводителите, но и за откупувачите и преработувачите“ изјави министерот Николовски на денешната средба во Кочани со производителите на ориз.


Денеска, во Скопје се одржа панел дискусија на тема: Изнаоѓање на решенија за легализација, пренамена и упростување на постапката за добивање на дозволи за градба на објекти за примарна обработка на земјоделски производи- во и вон населено место, во организација на Министерството за земјодлество, шумарство и водостопанство и здружението Знак за квалитет, со поддршка на Активноста на УСАИД – Партнерства за економски раст.

На настанот присуствуваа министерот за земјоделство Љупчо Николовски, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, министерот за локална самоуправа Ристо Пенов и министерката за животна средина Каја Шукова, како и претставници на УСАИД, Знак за квалитет, декани на факултети, директори на институции, претставници на земјоделски здруженија и фармери. Во ваков широк состав со присуство на сите релевантни институции, се водеше јавна дебата со цел изнаоѓање на нови решенија за легализација на изградените помошни објекти, со што се очекува да се реши децениски проблем.

Министрите Николовски, Бочварски, Пенов и Шукова изразија подготвеност да дадат максимална поддршка во креирањето на нови законски решенија со вклученост на сите институции со цел изнаоѓње на заедничко решение кое ќе биде во корист на фармерите.

 


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски денеска во Брисел на средба со еврокомесарот за земјоделство Јануш Војчиеховски и министрите за земјоделство од регионот ги споделија успешните резултати на Севрна Македонија во досегашната ИПАРД 2 програма.

Како земја сме лидери во регионот по искористеноста на средствата од ИПАРД 2 програмата, со висок процент на исористеност од 98%, со склучени над 2000 договори. Истовремено активно се подготвуваме за уште една успешна приказна со новата ИПАРД 3, со зголемени средства за уште поголеми инвестиции и модернизација на македонското земјоделство.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици