Соопштенија


Инфо караванот за презентација на новостите и можностите со новата ИПАРД 3 програма денсека беше во општините Лозово и Чашка. Информатвните презентации ги спроведуваат претставници на секторот ИПАРД при МЗШВ и Платежната Агенција, детално објаснувајќи ги новостите од ИПАРД 3 програмата, како и можностите за инвестиции со првиот јавен повик од ИПАРД 3 за мерките 1 и 7.


Еден од најзначајните сектори, за мене и министерството, е токму секторот лозарство и винарство. Ниту еден лозар нема да биде оставен сам, потенцира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски гостувајќи вечерва во Тема на денот на Сител телевизија.

„Она што можам да го најавам е дека 200 милиони денари ставаме на располагање за поддршка на лозарите за произведено винско, но и за прв пат, со поддршка и за прозиведено трпезно грозје и тоа по најмалку 12.000 денари по хектар. Ова е мерката што како предлог ја доставив до подсекторската група за вино и грозје“, истакна министерот Николовски.  


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски гостуваше во Тема на денот на Сител телевизија.

ИПАРД е нашата успешна приказна, најголем успех со кој сите треба да се гордееме. Ние сме лидери во регионот по неколку основи, ја имаме најголема искористеност од 98% на средства од ИПАРД 2 програмата, со склучени 2369 договори, нула евра вратени кон ЕУ и први во регионот ние започнуваме со ИПАРД 3 програмата, истакна министерот Николовски во интервјуто за Тема на денот на Сител телевизија.

 


Денеска Информативната тернска кампања за презентација на новостите и можностите со новата ИПАРД 3 програма караванот напретставници на секторот ИПАРД при МЗШВ и Платежната  ја продолжија во Дебарца и Струга.


Објавен е првиот јавен повик за поднесување на предлог активности за спроведување на Акцискиот план на Националната рурална мрежа.

 

Јавниот повик е објавен на веб страната на НМРР (www.nmrr.mk) на 31.08.2023 година и ќе трае 30 дена.

 

Сите заинтересирани членови на НМРР за да аплицираат треба да се најават на веб страната www.nmrr.mk

 Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици