Соопштенија


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците производители на полјоделски култури дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој изврши исплата на субвенциите за полјоделски култури.

Исплатена е финасиска поддршка од 422,4 милиони денари за над 24.000 корисници.

Како корисници на финасиската поддршка се јавуваат земјоделските стопанства кои во 2021/2022 година имаат засеани и ожнеани површини со полјоделски култури. Висината на поддршката изнесува 6000 денари по хектар, освен за сончоглед и афион каде поддршката изнесува 8000 денари по хектар и поддршката за ориз која изнесува 18.000 денари по хектар.

Претходно АФПЗРР навремено изврши исплата и на субвенциите кај лозарите во вредност од 597 милиони денари, до 14.830 лозаропроизводители. Дополнително во следниот период АФПЗРР продолжува со обработка на барањата за исплата на субвенциите кај растителното и сточарско производство по што ќе следи и нивна исплата.

Земјоделството е главен приоритет на Владата. Преку досега најголемиот земјоделски буџет вреден 200 милиони евра обезбедени се средства за редовна и навремена исплата на субвенциите за сите земјоделци.


 Премиерот Димитар Ковачевски, во придружба на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска беше во посета на Ресава, во тиквешкиот регион, каде, со традиционалното закројување на лозјето, се одбележа денот на лозарите, Св. Трифун.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска е во пријателска посета на Република Црна Гора, каде оствари средба со претседателот на Владата Дритан Абазовиќ и потпредседателот а воедно и министерот за земјоделство, Владимир Јоковиќ .


Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски  се сретна со рурални жени членки на НФФ. На денешната средба министерот ја објасни програмата за мајчиниство со која е уредена мерката за жените земјоделки кои ќе можат да користат платено отсустсво за мајчинство. За прв пат во историјата на државава, жените земјоделки ќе можат да користат платено отсустсво за мајчинство. Целната група која ќе ја имаа оваа поддршка се жените кои имаат статус на осигуреник Индивидуален земјоделец стекнат согласно Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои жени законите од областа на работните односи не ги препознаваат како лица во работен однос поради што не можат да остварат платено породилно отсуство.


Денеска, во просториите на здружението Алијанса Премиум, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ги презентираше новите програми за мали производители на храна и пијалоци пред присутните членови на алијансата.

Токму малите семејни производители се во фокусот на земјоделската реформа која почнува од оваа година, откакко на вчерашната владина седница беа усвоени новите програми наменети за поддршка на малите производители на храна и пијалоци. Министерот Николовски, денеска на членовите на Алијанса Премиум, лично им ги презентираше можностите  кои ги нуди државата  со новите програми, со цел да им помогне да го развиваат својот бизнис, да набавуваат нова опрема и да создаваат нови брендови.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици