Соопштенија


Денеска, во просториите на здружението Алијанса Премиум, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ги презентираше новите програми за мали производители на храна и пијалоци пред присутните членови на алијансата.

Токму малите семејни производители се во фокусот на земјоделската реформа која почнува од оваа година, откакко на вчерашната владина седница беа усвоени новите програми наменети за поддршка на малите производители на храна и пијалоци. Министерот Николовски, денеска на членовите на Алијанса Премиум, лично им ги презентираше можностите  кои ги нуди државата  со новите програми, со цел да им помогне да го развиваат својот бизнис, да набавуваат нова опрема и да создаваат нови брендови.


Врз онсова на член 148 став 6 од Законот за квалитетот на земјоделските производи („Службен весник на Република Македонија“ бр. 140/10, 53/11, 55/12, 106/13, 116/15, 149/15, 193/15 и 39/16 и „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 150/21), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство соопштува дека во тек е постапка за регистрација на ЗГО  - Заштитена географска ознака „БЕЛАСИЧКИ КОСТЕНОВ МЕД “, а врз основа на поднесено барање од страна на земјоделската задруга Здужение на пчеларство ,, ПЧЕЛИН РАЈ,,- Струмица.

Секое домашно и странско правно или физичко лице кое има некаков правен интерес има право да поднесе приговор на предложениот назив до Министерството во рок од 30 дена од денот на објава на ова соопштение.

На линкот подолу може да го преземете елаборатот на производот за кој се бара заштита на географскиот назив „ БЕЛАСИЧКИ КОСТЕНОВ МЕД “.


На денешната седница, Владата донесе историска одлука со која се усвои Предлог Програма за обезбедување на социјална сигурност за жените кои вршат земјоделска дејност. Со оваа програма, за прв пат се решава правото на користење на надоместок за мајчинство за жените земјоделки, за време на спреченост на вршење на земјоделската дејност поради раѓање, кое право не е опфатено со прописите за платено породилно отсуство од областа на работните односи на вршителките на земјоделска дејност. Со усвојувањето на оваа програма, ќе започне реазлизацијата на посебна мерка за финансиска поддршка во износ од 81.000,00 денари за деветмесечен надоместок за мајчинство.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и Амбасадорот на Република Италија Н.Е Андреа Силвестри и Војниот Аташе за одбрана на Италија, г-дин Стефано Анџиони, во присуство на раководителката на Секторот Шумска Полиција, Аница Симеоновска и командирот на шумско-полициската станица Горан Трајков, денеска лично им ги врачија униформите и опремата на шумските полицајци од шумско-полициската станица во Штип. Овој настан е само продолжение на успешната реализација на договорот за донација на униформи и опрема, за потребите на македонската Шумска полиција, од страна на италијанските Карабинери.

Постапката за оваа огромна донација започна во декември 2017 година, пратката пристигна кај нас летото 2022, а по завршените административни процедури,  започна нејзино распределување до шумско-полициските станици низ целата држава.

Вкупната бројка на донираните униформи и друга опрема е околу 46 000 парчиња,  во вредност од 4.2 милиони евра. Донирани се летни и зимски униформи, мантили, летни и зимски кошули, волнени џемпери, чорапи, маици, елеци, капи, високи и ниски чизми, спортски обувки, ранци, кабаници за дожд и друга дополнителна опрема за терен. Дел од опремата и униформите за Шумската полиција, може да биде наменета за територијалните противпожарни бригади, полицијата, армијата и дирекцијата за заштита и спасување, со оглед на тоа што донацијата е во огромни количини и содржи и противпожарна опрема, огноотпорни чизми, панталони и ракавици.

 


Врз основа на член 58 од Законот за ловството („Службен весник на Република Македонија” бр.26/09, 136/11, 1/12, 69/13, 164/13, 187/13, 33/15, 147/15, 193/15 и 83/18 и „Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 150/21 и 283/21), Стручната комисија за полагање на ловечки испит, формирана од Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, организира испитна сесија за полагање на ловечки испит.

Полагањето на ловечкиот испит ќе се одржи на 04 февруари 2023 година, во просториите на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, на Ул. “Аминта Трети” бр.2 Скопје.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици