Соопштенија


Интервентната програма која од минатата година за прв пат беше воведена даде одлични резултати. Нејзината главна цел е обезбедување навремена поддршка за секој еден земјоделец во услови на криза и поддршка на домашното производство.

По предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата на последната владина седница усвои нови три мерки од Интервентната програма за 2023 година.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска го посети  Научниот Институт за тутун во Прилеп, којшто е една од најстарите научни институции на Балканот и следната година го слави својот 100-ти роденден. Институтот за тутун е важна научна институција во производството на тутун и сите овие години успешно ја извршува своја научна дејност.


Во рамки на теренските активности при посетатана Прилеп, денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски ја посети компанијата БимФуд.

Компанијата БимФуд е уште една успешна ИПАРД приказна и позитивен пример за максимална искористеност на европските средства кој се ставаат на располагање, со дури 3 апликации и овозможени средства за инвестиции за опрема од над 20 милиони денари.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски во рамки на денешната посета на Институтот за тутун во Прилеп, изврши увид во набавената опрема преку ИПА фондовите на Европската Унија, за потребите на Ген Банката.

Ген Банката е во состав на Институтот за тутун во која се чува семенски материјал од 56 различни сорти на тутун и место каде се одржуваат сите автохтони сорти на тутун.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со државниот советник за рурален развој при министерството, Трајан Димковски денеска беа во посета на Институтот за тутун во Прилеп.

Научниот Институт за тутун од Прилеп е една од најстарите научни институции на Балканот, која следната година го слави својот 100 годишен јубилеј од основањето.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици