Соопштенија


Во рамки на работната посета на Република Словенија, министерот Љупчо Николовски заедно со министерката за земјоделство, шумарство и храна на Словенија, Ирена Шинко придружувани од претставници на словенската младинска асоцијација, ги посетија фармите Кастелич во селото Мали Врх и фармата Брајер во општина Севница.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски работната посета на Република Словенија ја започна со билатерална средба со министерката за земјоделство, шумарство и храна на Република Словенија, Ирена Шинко.

На конструктивната и пријателска средба двајцата министри разговараа за продолжување на меѓусебната соработка и поддршка, помеѓу двете министерства, во делот за развој на агросекторот, со посебен акцент на вклученоста и мотивираноста за младите во земјоделството, но и развој на задругите како силен фактор во развој на земјоделството.


Во организација на Обедитетите Нации, од 24 до 26 јули 2023 година, во седиштето на Организацијата  за храна и земјоделство на ОН ФАО во Рим, се одржа Светскиот самит за храна, под покровителство на Владата на Република Италија. Настанот на високо ниво, ги собра лидерите на држави и влади од целиот свет, министрите за земјоделство и животна средина, директорите на меѓународните и финансиските институции,  невладиниот сектор и претставници на бројни здрженија, да го утврдат напредокот во трансформацијата на прехранбените системи што е постигнат на глобално ниво, две години по одржувањето на првиот самит за храна во 2021 година и степенот на реализација на Целите за одржлив развој. Северна Македонија беше претставувана од постојниот претставник на РСМ во ФАО Лидија Попандонова.


Почитувани, 

Ве информираме дека од 27 до 28 јули 2023 година, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со делегација на МЗШВ, ќе биде во работна посета на Република Словенија.

 


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски заедно со градоначалникот на општина Росоман, Стојан Николов и  директорот на АД „Водостопанство на РСМ” – Скопје, Локман Љимани денеска извршија увид во завршните активности за санација на хаваријата на цевководот Макарија.

Овој викенд низ цевките ќе потече вода, системот е саниран во најбрз можен рок. Благодарение на брзата реакција на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за само месец и половина е санирана најголемата хаварија во водостопанската инфраструктура досега.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици