Соопштенија


Посветени сме на инвестирање во водостопанската инфраструктура во интерес на земјоделците и нивното производство.
Денес, согласно Програмата за водостопанство го потпишуваме договорот за комплетна реконструкција на пумпната станица Дебарско поле при што ќе биде направена целосна модернизација на машинскиот и електричниот дел и ќе се инсталира SCADA систем. Вредноста на проектот е 123.132.646,00 денари.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски,  денеска, во ловниот дом во Свети Николе ги додели новите 65 договори за користење на дивечот во ловиштата. Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство како застапник на Концедентот, Владата на Република Северна Македонија низ годиниве наназад изгради партнерски однос кон концесионерите на ловиштата и одговорно ги следи процесите и проблемите кои се случуваат со дивечот и ловиштата, како и со ловството во целина.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со директорот на Агенцијата за финасиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски, денеска во рамки на проектот „Здрав оброк за секое дете“, беа во посета на детската градинка „Орце Николов“ во општина Карпош. Министерот Николовски и директорот Бачовски на дечињата им доделија пакетчиња со еден килограм здрава ужинка, домашни македонски праски, а заедно со дечињата учествуваа во работилниците за здрава храна приготвувајќи здрави оброци.


На вчерашната седница на Владата, на предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, се усвои Информацијата за состојбата со очекуваното производство и планираниот откуп на пченица, род 2023 година.Владата ја задолжи Агенцијата за стокови резерви, планираната јавна набавка на 15.000 тони пченица, за потребите на стоковите резерви, наместо во еден, да ја подели во пет лотови од 3.000 тони, давајќи предност на домашните количини пченица. Ова беше барање на подсекторската група за жито, која министерството ја поддржа и достави информација до Владата, а Владата го прифати барањето и на вчерашната седница ја задолжи Агенцијата за стокови резерви да постапи согласно барањето, со продолжен рок на набавката за дополнителни десет дена.


Од 17 до 20 јули во Брисел според скрининг агендата македонската делегација го следи објаснувачкиот скрининг за Кластер 5, „Ресурси, земјоделство и кохезија“.

Во состав на македонската делегација се претставници од надлежните институции во  областа - Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, Платежната агенција, Агенцијата за храна и ветеринарство и Државниот инспекторат за земјоделство.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици