Соопштенија


Делумната забрана за движење во шумите и шумското земјиште се воведува на територијата со која стопанисува ЈП „Национални шуми“, за временски период од 17.07.2023 година, во терминот од 06.00 до 20.00 часот. Делумната забрана за движење во шумите ќе трае се до проценката дека ризикот од шумски пожари е намален. Движењето во шумите ќе биде дозволено единствено со писмено одобрување издадено од страна на подружниците на ЈП „Национални шуми“, за подрачјето со кое управуваат.

 


Кампањата „Здрав оброк за секое дете“ денеска имаше официјален почеток.  Утрово, низ сите градинки во државава веќе пристигнаа првите пратки со домашни македонско кајсии од Програмата за поттикнување на потрошувачката на свежо овошје за 2023 година. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заедно со министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска и градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, денеска ги поделија првите 150 килограми кајсии за сите 150 деца од клонот „Панорама“ на градинката „Кочо Рацин“.


Денеска, во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство беа  доделени договорите за неповратна финансиска поддршка во форма на грант до 10.000 евра, за инвестиции на земјоделски производители на храна   од животинско потекло, од Програмата за мали производители.Ова е нова програма која е воведена  за прв пат, како една од клучните промени во реформата за поддршка на малите производители.  Договорите се со вкупна вредност од 8 милиони денари, наменети за развој на сточарското производство, за инвестиции во опрема, основни средства и услуги кои имаат за цел остварување на додадена вредност во примарното производство, развој на производи со традиционални карактеристики и зголемување на конкурентноста, како и развој на семејни бизниси од областа на производство на храна од животинско потекло.


Денес Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство организираше крводарителска ација, во месец кога има најголем недостаток на крв на Одделението за трансфузиологија при Градската општа болница 8-ми Септември.


По предлог на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Владата на денешната седница ги усвои предложените мерки за поддршка на производителите на јачмен, пченица и ориз. Нови мерки за поддршка на земјоделците, навремено и на самиот почеток од жетвата, подготвени во консултации со подсекторската група за жито. Мерки прифатени од земјоделците и во интерес на земјоделците.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици