Соопштенија


Прва онлајн и бесплатна винска енциклопедија, која на едно место ги лоцира сите македонски винарии. Преку ова геолоцирање и дигитално мапирање на македонските винарии уште повеќе се придонсесува во развојот на винскиот туризам, овозможувајќи им на љубителите во виното, странските гости и винските ентузијати, брзо и едноставно пронаоѓање на македонските винарии.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е докажан и искрен пратнер на земјоделците. Мерките што како министерство ги креираме се во директна консултација и разговори со земјоделците и подсектроските групи во министерството. Токму во разговорите со подсекторската група за жито беа нотирани три барања од земјоделците, поддршка за јачменот и пченицата, како и барање за откуп на домшаните количини за потребите на стоковите резерви. МЗШВ овие сите три барања на подсекторската група ги смета за основани и прифатливи. Нови мерки за поддршка за производители на јачмен и пченица се веќе креирани и предложени до Владата за усвојување.

 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство распишува јавен оглас за ангажирање на шест практиканти, за практиканска работа во секторите и управите на министерството до крајот на годината, односно до 31.12.2023 година.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по извршени повеќе консултации со подсекторската група за жито, навремено на самиот почеток на жетвата, подготви нови мерки за поддршка на земјоделците за пченица и јачмен. Мерки прифатени од земјоделците и во интерес на земјоделците. Во таа насока вака подготвените мерки, министреството ќе ги достави како предлог до Владата за усвојување.   


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски во рамки на 43 Конференција на ФАО во Рим, одржа билатерална средба со министерот за земјоделство на Азербејџан, Majnun Mammadov. На средбата министерот Николовски упати честити до својот колега Mammadov за новата функција, посакувајќи успешна работа и соработка меѓу двете држави.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици